Kommande Aktiviteter

 

 

 

Program 2017

 

 

Programmet för 2017 är nu slut! Glöm inte att vara med nästa år med!

 

 

 

____________

 

 

 

 

Läsa hela årets program?

klicka---> Program

 

Skriva ut program?

Klicka---> Skriv ut

Obs! PDF - öppnas med Adobe reader. Om inte, ladda ner programmet ---> Adobe Reader

 

 

 

Uppdaterad: 20 November -2017

 

Tankar om Trädgård

 

 

Nu ska det väl ändå vara över.......

 

Nattfrosten alltså, den som kom smygande för ca en å en halv vecka sedan , den var inte snäll alls!

 

Allt hade varit så bra fram till dess med värme, sol och regn, allt i lagom dos, det fanns såå mycket som såg grönt, skirt och vackert ut. Tills den natten då frosten kom krypande alltså och förvandlade bla annat en nyutslagen brokbladig bok med blommor och små söta blad till ett brunt fnas som nu kämpar för att komma igen, det går låångsamt framåt.

 

Annat rör på sig desto fortare, ogräs och de små slemmiga kompisarna som dykt upp igen – spanska skogssnigeln – den kunde väl stannat i sin spanska skog. Ja ja det är bara att ge sig på så många man ser och ta död på dem med valfri metod.

 

Med lite tur kan det bli lite torka nu så de inte får alldeles fritt fram för dem.

 

Nä nog med tråkigheter - det finns ju en hel del kul nu också, Äppelträden blommar för fullt, bina och humlorna surrar omkring så det hörs, ympar har klarat sig och blommar de med, nu väntar man bara på ett och annat litet äpple så man får smaka ! Sedan är det ju fullt av sommarblommor att välja på i plantskolorna så det är bara att kombinera, det går nästan inte att misslyckas blommor trivs ihop även om det kan se lite knas ut i början.

 

Testet med nyknoppade rabarber, komposterad kogödsel och en tunna föll väl ut och resulterade i två stora buntar med ljust ljust rosa stjälkar som gav en supergod paj, plus ett antal påsar i frysen för framtida behov – mums.

 

Trädgårdstoken i Öster

 

 

 

Regnet det bara droppar ner 2014

 

Åhh hjälp vad härligt med lite regn, bara efter 2 dagar märks det en stor skillnad ute i buskar träd å annat grönt, bäst å njuta innan man ligger efter igen för den dan kommer mycket fortare än man vill eller anar. Annars går ju mesta tiden åt till att gå och smygnjuta i trädgården just nu, knoppar blad och annat som man väntat på ska slå ut är verkligen på G nu! Till och med de allra torraste fnaspinnarna visar tecken på liv, lika konstigt och härligt varje år – bra med dåligt minne ibland – allt blir som på nytt.

 

Mindre kul när det kommer till vad tusan var det nu jag hade satt i den krukan, ja ja det är bara att hoppas på att det tar sig och kommer upp om ett år eller två, hmm.

 

Sedan kan det bli fråga om tassistans med att tukta en del plantor – katten antingen äter eller rullar sig på en del utvalda perenner, särskilt kattmyntan då förståss ;-) den för en lätt plågad tillvaro, tur att den brukar växa bra. Som tur är får alla vårlökar vara ifred de vill man ju inte vara utan, väntar just nu spänt på om det blir något av en del man grävde ner i höstas särskilt efterlängtad är ju kungsängsliljan den är såå himla snygg särskilt i motljus, prova det om ni kan nyp av en blomma å håll upp mot solen, fascinerande- Det var nog allt för denna gången medan vi rusar vidare mot våren och försommaren, lite bilder blev det också, buskpionknopp, tulpaner kring tulpanträd å lite annat.

 

Yra vårhälsningar

 

Trädgårdstoken i Öster

 

 

 

Nuuu börjar det rycka i vårtarmen! 2014

 

Ville bara meddela att token överlevt vintern även om den var lång, tråkig och mörk!

Var ute och kikade lite i trädgården efter skador, döda ting och annat tråkigt men hittade till min förtjusning väldigt lite av detta – hoppas det håller i sig tills saker och ting börjar växa och blomma.

 

Snödropparna i häcken har visat sig och de något överoptimistiska rabarberna har börjat kika fram med en väldigt fin röd färg, får se om jag kommer ihåg att välta en tunna över dem i år. (så man kan få fina mjälla rosa stjälkar att göra kräm eller annat gott av). Sen var jag och klappade på magnoliaknopparna också, de är så ludna och mysiga.

 

Tror jag skymtade en julrosknopp ibland de gamla bruna löven – härligt!! Kom plötsligt på att det blir en helt ny rabatt att planera i vår/sommar usch vilka härliga problem man har he he !! Solvägg med vindar från norr, det blir lite att fundera på.

 

Gissar på att jag kommer att vara ganska okontaktbar emellanåt.

 

Nu ska jag ut å njuta i solskenet

Trädgårdstoken i öster

 

 

 

Vinter 2013

 

Jahapp då var det dags igenTrädgårdstoken har vaknat till igen efter ett litet besök i vinteridet, som det ser ut ute skulle jag nog stannat där ett tag till fy tusan för snö, kyla och blåst. Mycket bättre med sol, värme och t.o.m. ogräs!

 

Det man kan göra såhär års för att inte krokna helt är att läsa trädgårdsböcker, frökataloger plantskolelistor och nu är det ett nytt trädgårdsprogram på gång - kul. Ladda med energisamlande i soffan är också gött och rättsom det är sitter man och fantiserar ihop nya planteringar och rabatter man vill göra till våren.

 

Mmmm bottenplantering med marktäckare, lite buskar å kanske stamträd för strukturen och klängväxter för att utnyttja hela ytan till max, gröna voljärnät är bra att låta de klänga i, det syns knappt.

 

Denna gången skickar jag inte med några bilder, snön kan ni se själva när ni tittar ut :)

 

Hälsningar från en vårlängtande

trädgårdstok i Öster

 

 

 

November 2013

 

Denna gången var det svååårt att hitta nå´n liten, liten inspirationsrest i tädgårdshjärnan. Känns mest att det blir till att leva på gamla minnen. Var ute i början av November och tog lite kort på en stollig blommande hassel, gamla frökapslar är också snyggt just nu i brist på annat. De flesta jag känner hat problem med för mycket löv att räfsa och samla upp i sina trädgårdar, här är det tvärtom alldeles – för lite – det räcker inte alls till att vinterfodra diverse träd, buskar och perenner med, särskilt inte när man är överoptimistisk och envisas med att köpa de som har alldeles för klen zon, gärna 2 och 3, ibland flippar man ur helt och kommer hem med en zon 1. En har man tom fått bygga en isolerad låda till, vansinnet har inga gränser ibland, men kul är det! Och det, är ju själva essensen med trädgård, ha kul och testa lite vad som fungerar om det se´n är odlat ogräs (dvs perenner) eller fruktträd spelar ju mindre roll. Det den ena personen tycker är skrot blir till en fin trädgårdsprydnad hos nästa. Nä nu ska jag tillbringa resten av mörkermånaden med att kika på trädgårds tv och lite böcker på samma tema ibland, se´n kan man ju börja fundera på hyacinter, julstjärnor och annat mys.

 

Hälsningar

Trädgårdstoken i Öster

 

 

 

Oktober 2013

 

Denna gången var det svårt och motigt att komma på nånting att skriva om som har med trädgården å göra, det är ju liksom dags att stänga packa ihop och avsluta för vintern är på gång. Så jag tog en liten runda ute för och se vad som fanns där ute, och jo det var en del trots allt!

Har plockat frön från diverse buskar som stoppats ner i krukor med sandblandad jord, ska ”begrava” dem under en lövhög på nåt skyddat ställe i trädgården, hoppas särskilt på buskpionens frön förstås – även om det brukar ta 2 år för dessa att kika upp över krukkanten (första året går åt till att skapa en rot att växa vidare på). Sedan tror jag att det var frön som fanns i en konstig kapsel på trebladen tidigare i år så de har också åkt ner i en kruka.

Annars finns det en och annan stollig ros som inte fattat att det är dags att lägga ner för i år så de kan man ju gå och kika på som lite sommarminne. Klippa av en spretig gren här och där är ju inte fel heller. Plantera lök är också oförskämt kul i synnerhet som det är lätt att glömma av vad man satt till nästa år och var så får man sig en extra överraskning då det sticker upp lite gröna blad. Sorken har tidigare gjort fiina hål i trädgården var han tyckt det passade, nu har den fått flytta ut, ha ha, kejsarkronelökar gillar de inte, bäst är att gräva ner de på sidan, annars går det in vatten i toppen och de kan ruttna bort. Blommorna är bara bonus i detta läget.

Nä nu ska det nog räfsas lite mer löv som envisas med att rasa ner, det får ligga som isolering och daggmasksmat under buskar och träd, oj där borta står visst trädgårdsmöblerna kvar ute, bäst att ställa in dem.

 

Trädgårdstoken i Öster

 

 

 

 

September 2013

 

Hösten börjar komma krypande

 

Men bara den goa delen än så länge med kalasväder, sol och blå himmel, går man förbi ett träd så kan man ha tur och få sig ett äpple eller två eller nån annan frukt som finns lite här och var. Samtidigt kan man ju passa på och beskära träden lite när man ändå är där. Plantering är en annan favoritsysselsättning just nu, mer planteringar och mindre gräsmatta är målet, har precis gjort årets chansning och satt två stycken Jättegunnera (gunnera manicata). Den har fått ett bo i dubbla pallkragar fyllda med gosejord bestående av torv, barkmylla komposterad kogödsel och riktigt bra planteringsjord. Nu är det bara att isolera den med halm i och passa så det inte blir för blött under vintern.

"Råkade" hamna på en plantskola för några dagar sedan, jättekul att gå där och plocka åt sig av allt godis de hade och inte blev det sämre av att det var 20% på alla perenner så det blev en hel del växter med hem den da'n och sedan började utplanteringen hemma, och det gamla vanliga -var ska jag ställa den här nu då....? Men det är ju trots allt trevliga problem. Nej nu ska jag ut å gräva lite mer.

 

Trädgårdstoken i Öster

 

 

 

Augusti 2013

 

Redan Augusti, hur gick det till ??

 

Det är nu man inser att det saknas sån´t som blommar nu på höstkanten, bara vita flox men åhh vad de doftar gott på kvällen, mmmm. Får nog leta efter lite sådant nu i plantskolorna om inte direkt så i alla fall på trädgårdens dag andra söndagen i september.

 

Ibland är det bra att ha dåligt minne och totalt glömma av en gammal frösådd, råkade gå förbi en kruka som stod på ett undanskymt ställe i trädgården i början av juli och wow där hade ett gullregns-frö grott som jag stoppat ner i sandblandad jord förra hösten. Så nu ska jag testa och peta ner lite frön från ett treblad hemma som fått en konstig rund boll där blomman var i våras. Får väl glömma av den också sedan det verkar ju vara bra.

 

För övrigt är det mest underhåll nu i trädgården, klippa gräs, ta bort döda grenar, gamla blad och få styrsel på ros skotten som vräker iväg sig ibland en meter långa, ska klä in ett fönster med en gammal röd ”Flammentanz” kan nog bli bra när det är klart. Tack och lov för skinnhandskar, de har taggar som är väldans vassa !!

 

Trädgårdstoken i Öster

 

 

 

Juli 2013

 

Nu skulle det finnas doft bilder !! Klev in i trädgården härom eftermiddagen och i "roshörnet" slog doften emot mig - helt underbart. Det blev till att göra en Ferdinand, bara att stanna upp å lukta på blommorna, som tur var så var det inga humlor i, annars hade nog min näsa sett konstig ut ett tag.

 

Gammaldags rosor är bara bäst, härdiga, snygga blommor och så denna fantastiska doft.

Börjar de breda ut sig för mycket så knipsar man bara av den grenen och ställer i en vas inne. Skulle man tröttna så finns det ju doftpioner att variera med, vita fyllda med lite rosa i eller rosa med lite gult och rött i, variationen är ännu större, tyvärr är det svårt att få plats med allt.

 

Härligt med allt som växer nu (kanske med undantag för sniglarna då....) men strunt i dem bäst å njuta så länge det går och skulle det vara skruttväder kan man ju alltid sitta och fundera ut nya planteringar, rabatter och vilka växter man vill ha där. I slutändan blir det väldigt lite gräsmatta kvar och det är ju bra för klippa gräs är ju inte direkt roligt.

Rosberusade Hälsningar från

"trädgårdstoken i Öster"

 

 

 

Juni 2013

 

Grönt grönt grönt och lite brunt.

 

Hej å hå vad ogräset växer, det är inte precis det man vill ägna sig åt nu när det är gå runt å njuta läge bland syrendoften, åhh där kommer pionerna också, härliga möörkrööda blommor – kanske med en liten humla i, akta näsan!

Jaha då var det dags att ”inventera” det som överlevt torkan i våras…Inget kul precis. Järneken har tagit stryk och ser halvdöd ut likaså några rosor. Alunroten ser man bara just roten på och inget annat på ena stället i trädgården men ett par meter bort har den andra klarat sig fint. Sedan är det en del saker som klarat sig som är desto roligare, blåregn, näsduksträd, bokharabinda men det var precis tror jag. Fördelen med att en del dött är ju att mankan köpa lite nya grejer och det passar ju utmärkt nu inför lördagens trädgårdsresa till Kinnekulle och Lidköping, verkar bli bra väder så det ska verkligen bli kul. Sedan får man ladda inför trädgårdsresan i Augusti till Munkedal, undrar om man vågar köpa sig en Gunnera, det drar svårt i den tarmen. Nä nu ska jag attackera kärs, kvickrot och mördarsniglar.

 

Hälsningar Trädgårdstoken i Öster

 

 

Maj 2013

 

Böter för fortkörning?

Jag säger bara oj oj oj vilken fart det blivit på allt det gröna ute. Från noll till hundra på en vecka känns det som. Allt blommar samtidigt; vitsippor, magnolia, sockblomma, tulpaner, maskrosor, ormöga, treblad mm. mm. Å som ogäset gror och växer, rensa , rensa. Man blir yr, glad och lite lätt panikslagen när den efterlängtade säsongen äntligen kommit igång. Snart kan man börja summera vad som vintern tagit död på men de får fram tills midsommar på sig att komma igång innan jag ger upp och slänger dem, en del vintergrönt ser mest vinterbrunt ut istället, tom. vanlig gran har fått sig en törn här och där. Har börjat snegla på lite eventuella ersättningsväxter där det ser lite darrigt ut, ibland kan det bli bättre efter att man varit tvungen att byta ut nån växt här och där och trädgård är ju ingen exakt vetenskap som tur är och här kan man ju leka envåldshärskare, släng er i väggen Ceasar och Napoleon!! Nu ska bara resten av sommaren erövras med plantskolebesök och nya växter.

 

Trädgårdstoken i Öster

 

Copyright © 2014 herrljungatradgard.org

 

 

Missa inte våra fina

medlemserbjudanden!

Läs mer under fliken bli

Bli medlem